Alles in één met een kapschuur

Van Kooten Tuin en Buiten Leven

Met een kapschuur kan je veel kanten op. Het is niet enkel een terrasoverkapping of schuur. Het omvat veel meer. Er zijn genoeg voordelen waar je blij van wordt. Vooral omdat het maar één product is en meerdere doelen dient. Dat is de kracht van de kapschuur. In deze blog lees je welke voordelen dit mooie product heeft en wat er allemaal bij het onderhoud komt kijken.Een kapschuur is een ideaal product op het gebied van het buitenleven. Een kapschuur biedt namelijk veel voordelen waar je misschien nog niet aan gedacht had. Je kunt er namelijk alle kanten mee op. De vele mogelijkheden die een kapschuur biedt maakt het een must-have voor levensgenieters en liefhebbers van het tuinleven.

De voordelen van een kapschuur

De voordelen die een kapschuur met zich meebrengt zijn immens te noemen. Onder de overkapping kan je het hele jaar door buiten genieten. Met een paar fijne terrasheaters kun je ook al vroeg in het voorjaar en laat in het najaar prima beschut buiten zitten. Daarnaast kan je je tuinmeubilair bijna het hele jaar buiten onder de overkapping laten staan, beschermd tegen slechte weersomstandigheden.

Een kapschuur kan ook gebruikt worden als carport mits de grootte ervan het toestaat. Zodoende kan je je auto en grotere spullen zoals scooters, fietsen en dergelijke eronder kwijt. Bovendien zijn er in veel modellen afsluitbare schuren ingebouwd waardoor je alle spullen letterlijk achter slot en grendel kunt zetten als je besluit naar binnen te verkassen. Zodoende heb je naast de standaardschuur een extra berging.

Een loungehoek voor je vrije tijd

Een kapschuur biedt voldoende ruimte om er een fijne loungehoek in te maken. Het is toch heerlijk om de vrije uurtjes buiten te besteden samen met het gezin? Maar misschien heb je wel liever dat je even alleen bent. Een loungeset is dan heerlijk om even tot rust te komen en de dagelijkse sleur achter je te laten. Op die manier creëer je min of meer een woonkamer in de buitenlucht. Daarnaast is het met een tuinset mogelijk om in de kapschuur heerlijk te ontbijten, te lunchen of te dineren.

De belangrijkste kenmerken van een kapschuur

Er zijn veel verschillende soorten kapschuren met elk zijn bijzonder eigenschappen. Het gaat hier onder andere om:

Het type dak

Er zijn kapschuren met platte maar ook zadeldaken. Het ligt er maar net aan waar je van houdt en wat het beste bij de stijl van je tuin past. Wat dakbedekking betreft zijn dakshingles uitstekend om een kapschuur te beschermen tegen regen en andere vormen van slecht weer.

Zijwanden

Bijna iedere kapschuur heeft minimaal één zijwand. Met meer zijwanden kan je bijna altijd prettig uit de wind zitten. Dit is ook handig als je een loungeset in de kapschuur wilt zetten. Een bank is op die manier eenvoudig tegen de zijwand te plaatsen. Bovendien kan je lampen en heaters aan de zijwand plaatsen zodat het buitenverblijf ook ‘s  avonds verlicht en aangenaam is.

Constructie

In de meeste gevallen is een kapschuur gemaakt van Zweeds rabat of blokhutprofielen. Het voordeel van Zweeds rabat is dat er geen openingen bestaan tussen de planken en de palen/latten waartegen het bevestigd is en er dus geen wind of tocht doorheen komt.

kapschuur

Beitsen van een kapschuur

Voor een langere levensduur van het hout is het verstandig om te beitsen. Dit zorgt ervoor dat het hout de goede kwaliteit blijft behouden. De beschermlaag zorgt er voor dat de kapschuur waterbestendig is en tegen andere ‘stootjes’ kan. Dus als je lang wil genieten van je kapschuur is het een goed idee om te beitsen.

Er zijn twee soorten beits, te weten:

  • Transparante beits
  • Dekkende beits

Als je na het beitsen nog steeds wilt zien dat het materiaal echt hout is adviseer ik om transparante beits te gebruiken. Door het aanbrengen van transparante beits blijf je de kleur en nerven en noesten in het hout zien. Door dekkende beits te gebruiken dekt krijg je een meer effen resultaat in een kleur naar keuze. Het hout krijgt hierdoor een strakke uitstraling die je qua kleur kunt afstemmen op je eigen tuinstijl.

Een kapschuur bouwen

Je kunt de kapschuur laten bouwen. Dit brengt echter extra kosten met zich mee. Zelf een kapschuur in elkaar zetten behoort ook tot de opties. De meeste kapschuren worden geleverd als bouwpakket met instructie en zijn prima zelf op te bouwen. Het bouwen van een kapschuur gaat in de volgende stappen:

  1. De ondergrond vlak maken
  2. Het plaatsen en verankeren van de staanders
  3. De constructie opbouwen
  4. Het dak bouwen
  5. De zijwanden plaatsen
  6. De vloer leggen
  7. Afwerken en behandelen (beitsen)

Een kapschuur in de tuin is ideaal

Kortom, de mogelijkheden van een kapschuur zijn enorm. Het is een echt alles in één product wat betreft het buitenleven. Of je het nou als loungehoek of carport gebruikt, het kan allemaal. Met de juiste houtsoort en de juiste beits kan je er tevens voor zorgen dat de kapschuur een langere tijd haar goede kwaliteit behoudt. Een kapschuur bouwen kost enige tijd maar het resultaat mag er absoluut zijn.

Neem een kijkje bij ons assortiment kapschuren of kom eens langs in onze showroom voor persoonlijk advies.

Dit bericht werd geplaatst in Tuin & terras & Inspiratie
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Lees meer