Benjamin werkt bij familiebedrijf Van Kooten: ‘Ons personeel is belangrijker dan de winst’

Van Kooten Tuin en Buiten Leven

Bij Van Kooten Tuin & Buiten Leven werken zo’n 150 mensen, en toch ben je in dit bedrijf geen nummer. Dat ervaart ook Benjamin de Jong. Hij is sinds 2013 mede-eigenaar van het familiebedrijf en onder andere verantwoordelijk voor P&O, Finance en automatisering. “Het wij-gevoel is hier belangrijk: eerst wij en dan ik.”

“In de zeventien jaar dat het bedrijf bestaat, zijn we constant aan het groeien”, vertelt Benjamin. “Daarom zoeken we mensen op diverse afdelingen die willen meegroeien. Vooral het afgelopen jaar was het druk. Mensen investeerden in hun tuin en dat merkten we in onze showrooms.”

Eén grote familie

Van Kooten is een familiebedrijf. Naast Benjamin zitten zijn schoonzus Hanneke van Kooten en zwager Jan van Kooten in het bestuur. “We zien Van Kooten als één familie. Soms is dat letterlijk, doordat onze medewerkers familieleden meebrengen als collega’s. Onze filosofie is dat iedereen zich hier thuis moet voelen. Het verloop onder onze medewerkers is relatief laag, lager dan het landelijk gemiddelde. We hebben ook medewerkers die al ruim vijftien jaar bij ons werken.”

Dat heeft volgens Benjamin verschillende redenen. “Je kunt hier jezelf zijn en blijven. Als commercieel bedrijf zijn we natuurlijk prestatiegericht, maar je bent hier geen nummer. Wij willen horen wat er onder onze medewerkers leeft en mensen een hart onder de riem steken. Als er iets beter moet, zijn wij ook recht door zee en zeggen we waar het op staat. Duidelijkheid en eerlijkheid vinden onze werknemers belangrijk.”

Van Kooten heeft acht showrooms, waarvan een in België. Benjamin en zijn mede-directieleden zijn regelmatig op locatie, vooral om te kijken hoe het gaat met hun medewerkers. “Wil iemand een gesprek met mij, Hanneke of Jan, dan hoef je geen afspraak te maken. Binnenstappen en bellen kan altijd. Het goede gevoel van onze personeelsleden is belangrijker dan de winst.”

Lees verder onder de foto’s van de showroom >

Doorgroeien

Ook de carrièremogelijkheden ziet Benjamin als een sterk punt van het bedrijf. Zo kun je er wisselen van functie als je iets anders wilt proberen. Ben je toe aan een nieuwe stap? Dan zijn er volop mogelijkheden om door te groeien. Neem maar eens een kijkje op onze vacaturepagina. Voor je het weet vind je de volgende stap in jouw loopbaan.

Bij Van Kooten zijn ze blij met jouw inbreng als medewerker. “We bewegen mee met de ontwikkelingen in onze branche en zien dat graag in onze mensen. Heb je een idee, dan kun je die input altijd kwijt bij je leidinggevende of de directie. Dat kan gaan over het automatiseren van processen op de afdeling Finance tot een suggestie voor een nieuwe productgroep.”

Werken met een glimlach

“Dit is het leukste bedrijf van het westelijk halfrond”, grapt Benjamin. “Je werkt in de beste retailsector want de klanten hebben altijd een glimlach. We mogen hier met mooie producten werken en dat voel je op zowel de verkoopvloer als achter de schermen van Van Kooten.”

Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Lees meer