Binnen één week een prachtig buitenverblijf!

Van Kooten Tuin en Buiten Leven

Het is een druilerige maandagochtend als het monteursteam van Van Kooten Tuin & Buiten Leven met het typische zwartgroene bedrijfsbusje arriveert in het Zuid-Hollandse Middelharnis. Aan hun gezichten is niet af te lezen dat de weersvoorspelling weinig goeds brengt: weer of geen weer, de mannen hebben er zin in. De capuchon gaat op, maar daaronder schuilt een brede glimlach. Want het monteren van een Zadeldak XXL van ruim 11 meter breed en bijna 5 meter hoog, dat maak je niet vaak mee. Het imposante bouwwerk afkrijgen vóór het eind van de week wordt nog een hele opgave, maar het ervaren team heeft er alle vertrouwen in.

Het team gaat aan de slag

De regie ligt deze week in handen van monteur Harold, die samen met zoon Dylan en collega’s Stephen en Tim aan de slag gaat. Intern staat Harold bekend als een harde werker, en dat laten hij en zijn team maar al te graag zien. Na één dag is dan ook al heel goed zichtbaar hoe dit Zadeldak XXL uiteindelijk gaat worden: de poeren zijn ingegraven, de palen zijn geplaatst en verbonden door de ringbalken. Even lijken er wat complicaties te ontstaan, maar dat is volgens de monteurs eenvoudig op te lossen. Harold pakt de bouwtekening er bij en licht toe: ‘In eerste instantie zou de deur aan de linkerzijde komen, maar nu deze klanten de constructie in het echt heeft gezien, willen ze de deur toch liever aan de rechterzijde. Dat is uiteraard geen enkel probleem. De klant is bij ons nog echt koning!’

Het prachtige lariks/douglashouten geraamte wordt professioneel aangekleed met gepotdekselde wanddelen, voor een stoer en klassiek uiterlijk. Maar zoals de naam al zegt, is de Zadeldak XXL niet compleet zonder…juist, zadeldak! Met een nokhoogte van 490cm moet je geen hoogtevrees hebben, maar daar hebben onze monteurs gelukkig geen last van. Met gemak klimmen ze met de dakspanten de steigers op. Je zou niet zeggen dat deze onderdelen maar liefst 35 kilo per stuk wegen! Dankzij de goede samenwerking tussen de monteurs zit de dakspant binnen een mum van tijd goed vastgeschroefd. Er zullen er die dag nog vele volgen. 

De tijd tikt door

Het einde van de week nadert rap, maar het is duidelijk dat het Van Kooten-team deze race tegen de klok eenvoudig gaat winnen. De dakspanten zijn geplaatst, en het zonnetje breekt zowaar door. Harold en zijn team hebben echter geen tijd om uitgebreid van het weer te genieten: het werk moet af! Het dak moet dicht, hoe eerder hoe beter. Want dat mooie weer kan zo weer voorbij zijn! En uiteindelijk moet het enorme dak natuurlijk wel waterdicht zijn. Of je nu in het riante binnengedeelte bezig bent, of heerlijk geniet onder de overkapping: je wilt geen koude druppel in je nek!

Maar voordat het zo ver is, moeten eerst de overige gepotdekselde planken op maat worden gezaagd. Terwijl Harold zijn gehoorbescherming opzet en met de zaag aan de slag gaat, werkt Dylan door met het dichtmaken van de zijkanten van de zolder. Af en toe spreekt Harold zijn zoon hierbij streng toe, want het moet natuurlijk wel allemaal goed gebeuren. ‘Ik vraag hem weleens: ben ik niet te hard voor je?’. Maar Dylan spreekt dat direct tegen: ‘Thuis ben ik je zoon, maar hier ben ik je collega. Voor mij is dit juist leerzaam.’ Harold kan met een gerust hart door met zagen. En dat is maar goed ook, want er is nog genoeg te doen!

De laatste loodjes

Het kozijn is duidelijk zichtbaar, de panlatten zijn gemonteerd: het Zadeldak XXL nadert zijn voltooiing. Het is prachtig om te zien hoe de eerste gesprekken met onze verkoopadviseur en het ontwerpen van de constructie uiteindelijk hebben geleid tot dit indrukwekkende buitenverblijf. Zichtbaar trots en vol enthousiasme laten de monteurs de binnenkant van het bouwwerk zien: ‘Kijk eens hoe mooi het is geworden, en hoe hoog! Daar moet je zeker een foto van maken hoor!’ Zo gezegd, zo gedaan. Ook de klant, die het hele proces van dichtbij heeft meegemaakt, bekijkt met een grote glimlach de hele constructie. En daar doe je het uiteindelijk voor!

Maar veel tijd om ervan te genieten hebben de monteurs niet: het werk is nog niet af. De deur moet gemonteerd worden, en ook het dak heeft nog een finishing touch nodig. De klant heeft er in dit geval voor gekozen om zelf voor de dakbedekking te zorgen, maar uiteraard bereiden wij het dak hier wel op voor met het aanbrengen van de folie en tengels.

Eind goed, al goed

Het is vrijdagmiddag, en de klus is geklaard: het buitenverblijf Zadeldak XXL is helemaal af. De monteurs genieten nog heel even na, maar pakken al snel hun spullen in en nemen afscheid van een meer dan tevreden klant. Ze kunnen trots zijn op hun werk. Opnieuw heeft Van Kooten Tuin & Buiten Leven een tuindroom uit laten komen. Op naar de volgende klus!

Wilt u ook zo’n mooi buitenverblijf in uw tuin? Dat is natuurlijk mogelijk! Neem eens een kijkje op onze uitgebreide website, of bezoek een van onze prachtige showrooms, verspreid over Nederland en België. Onze ervaren verkoopadviseurs staan klaar om u van het beste tuinadvies te voorzien. Wij hebben voor elke tuin de juiste oplossing!

Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Lees meer