Van blokhut naar Tiny House

Van Kooten Tuin en Buiten Leven

Het is vanzelfsprekend dat een blokhut voor vele doeleinden geschikt is. Een van deze doeleinden willen we met behulp van deze blog uitlichten, om u een beter beeld te geven van hoe dit precies in zijn werk gaat. Vandaag staat namelijk in het teken van de Tiny House. Door middel van deze blog krijgt u alles te weten over het succesvol transformeren van uw blokhut in een Tiny House.

Wat is een Tiny House?

De Tiny House komt oorspronkelijk uit Amerika, waar een sociale beweging een oplossing wilde vinden voor de instortende economie. Door grote gebeurtenissen die invloed hadden op de huizenmarkt, kwamen er telkens minder betaalbare huizen en werd het voor starters moeilijker om aan een woning te komen. Deze snel stijgende vraag naar betaalbare, flexibele woonvormen resulteerde in de “Tiny House Movement”. Kleine huizen werden op trailers gebouwd om een aantal in de weg zittende wetten te omzeilen. Dit helpt bijvoorbeeld ook de mensen die voor hun werk vaak moeten verhuizen. Al met al is een Tiny House dus een betaalbare, flexibele en vooral aantrekkelijk uitziende “miniwoning”.

De voordelen van een Tiny House

Tja, waar te beginnen? De mogelijkheden zijn eindeloos. Een Tiny House heeft best wel een lijst met voordelen, dus hieronder leggen we even de focus op de drie belangrijkste punten:

 • Mobiliteit
  Als de Tiny House op een trailer staat of überhaupt makkelijk te verplaatsen is, kan je letterlijk en figuurlijk je huis meenemen waar je wilt. Zoals hierboven genoemd is het ideaal voor mensen die veel moeten verhuizen voor hun werk. Niet alleen dat, maar ook voor mensen die veel reizen, is het een fijn idee om altijd terugval te hebben zonder dat ze zich druk hoeven te maken over woonlasten.
 • Ecologisch verantwoord
  Het is tegenwoordig veel in het nieuws dat het milieu en de economie in flinke problemen komen. Veel vervuiling, het broeikaseffect, noem maar op. Met een Tiny House maakt u die zogeheten “ecologische voetafdruk” minimaal. Het gevoel van een bijdrage leveren aan de maatschappij door zo milieuvriendelijk mogelijk te leven, geeft veel voldoening. In een Tiny House wordt over het algemeen minder afval geproduceerd, minder energie en water verbruikt en u gaat vanzelf minder consumeren.
 • Geld besparen
  Sparen is met een Tiny House veel makkelijker dan met een normale woning. Binnen een paar jaar kunt u al schuldenvrij wonen. Normaal gesproken is men gemiddeld 25 tot 50% van hun inkomen kwijt aan woonlasten. Het verbruik is significant minder, dus er blijft meer geld over om bijvoorbeeld op te sparen. Bovendien is het gros van de Tiny House woningen ontworpen om duurzaam te leven. Denk hierbij aan het aanschaffen van zonnepanelen, waardoor een groot deel van de energie duurzaam wordt opgewekt. En is een Tiny House – je raadt het al – kleiner dan de gemiddelde woning, dus is er ook minder plek voor overbodige spullen. Dat scheelt ook weer in uw portemonnee.

Waarom een blokhut als Tiny House?

Blokhutten zijn een van de beste opties voor het opzetten van een Tiny House. De afmetingen van een blokhut zijn ideaal voor de toegestane grootte. Bovendien is een blokhut qua onderhoud ook tijdbesparend. Het is niet groot, dus het oppervlak wat u moet schoonmaken is al minder, maar het is ook qua materiaal ecologisch verantwoord. Hout is een natuurlijk materiaal en goed te onderhouden, dus is het qua onderhoud zeer efficiënt.

Als u gaat kijken naar de dakbedekking van uw Tiny House, is het budget belangrijk om naar te kijken. Metalen dakpanplaten komen vaak voor als dakbedekking, omdat ze duurzamer zijn dan bijvoorbeeld dakshingles. Let bijvoorbeeld ook op het type dakbedekking wat uw blokhut nodig heeft; een goede keuze voor een plat dak is bijvoorbeeld EPDM folie. Een plat dak biedt daarom ook de perfecte kans om er een groen dak van te maken. De levensduur wordt verlengd en het is milieuvriendelijk: planten filteren de CO2-uitstoot en creëren schone lucht. Houd er wel rekening mee dat zo’n groen dak meer onderhoud met zich meebrengt, omdat het groen ook bijgewerkt moeten worden. Bladeren verwijderen, planten voeden en de waterafvoer controleren zijn allemaal nodig om dit zo effectief mogelijk te realiseren.

Wat kost zo’n Tiny House?

Als u ervoor heeft gekozen om in een Tiny House te wonen en u weet precies welke blokhut u wilt, is het ook handig om te kijken naar de andere nodige kosten om uw ecologisch verantwoorde droom uit te laten komen.

 • Stel u gaat voor een blokhut met een mooi zadeldak, omdat u die klassieke uitstraling zo mooi vindt aan een huis. Dan kunt u bijvoorbeeld denken aan Blokhut Aiste 500x300 cm. Inclusief materiaal voor een perfecte fundering, bent u ongeveer €5.000,- kwijt aan de losse blokhut.
 • Dan is een bouwrijp stuk grond ook belangrijk om te hebben, anders kunt u de blokhut nergens kwijt. Voor alleen de blokhut zelf, wat 15 m2 is, bent u ruim €5.000,- kwijt. Wenst u er nog een stukje grond erbij om bijvoorbeeld zelf wat kruiden, planten of iets anders op te groeien, moet u rekening houden met €307,50 euro per vierkante meter.
 • Hierboven komt nog de hypotheekrente van 2%, wat een totaal maakt van ongeveer €240,- per jaar oftewel €20,- per maand.
 • Al met al zou u met een budget van €15.000,- een Tiny House kunnen bouwen en erin kunnen wonen.

Conclusie

Een blokhut als Tiny House is een perfecte oplossing als u zoekt naar een betaalbare, flexibele woning. U heeft een kleinere ecologische voetafdruk en is veel aantrekkelijker voor uw portemonnee. Hier staat wel tegenover dat u ruimte moet opgeven voor de luxe spullen die u bijvoorbeeld al heeft. Dat is belangrijke afweging om te maken als u minimalistisch wilt gaan wonen zoals dat in een Tiny House wordt gedaan. Als u tenslotte heeft gekozen om het avontuur aan te gaan in een Tiny House en u bent nog op zoek naar een bij u passende blokhut, kijk dan geheel vrijblijvend in ons assortiment of laat u adviseren door onze ervaren verkoopspecialisten bij Van Kooten Tuin & Buiten Leven!

Dit bericht werd geplaatst in Inspiratie
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Lees meer