Douglashout: Beste behandelingswijzen voor een optimale levensduur

Tobias de Jager

Douglashout is een populaire keuze voor tal van bouw- en tuinprojecten vanwege zijn natuurlijke uitstraling en duurzaamheid. In deze blog gaan we dieper in op wat dit bijzondere houtsoort is, de natuurlijke kenmerken ervan, en de effectieve behandelingen om de levensduur van dit hout te maximaliseren.

Wat is Douglashout?

Douglashout is afkomstig van de Douglas spar, een naaldhoutsoort die van nature voorkomt in Europa. Het staat bekend om zijn duurzaamheid en krijgt de duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het redelijk bestand is tegen aantasting door schimmels en insecten, waardoor het een uitstekende keuze is voor buitenprojecten.

Natuurlijke kenmerken van Douglashout

Onbehandeld Douglashout vertoont enkele natuurlijke kenmerken die belangrijk zijn om te begrijpen:

 1. Levensduur: Onbehandeld Douglashout heeft een levensduur van ongeveer 10-15 jaar, op voorwaarde dat het niet voortdurend wordt blootgesteld aan vocht en niet rechtstreeks op de grond wordt geplaatst. Om de levensduur te verlengen, is behandeling noodzakelijk.
 2. Vergrijzing: Er bestaat een kans op eventuele vergrijzing na verloop van tijd. Hoewel dit geen invloed heeft op de functionaliteit, kan het wel invloed hebben op de esthetiek.
 3. Krimp en Uitzetting: Zoals elk natuurproduct kan Douglas ook krimpen en uitzetten onder invloed van vocht en temperatuurveranderingen.
 4. Noesten en Scheuren: Natuurlijke noesten en scheuren kunnen voorkomen, wat bijdraagt aan de natuurlijke uitstraling van het hout.
 5. Hars en Kernhout: Douglashout kan hars bevatten, wat soms naar het oppervlak kan komen. Kernhout, het donkere hout in het midden van de boomstam, kan aanwezig zijn in een Douglas product.
 6. Werking: Versgezaagd Douglashout is gevoelig voor werking, vooral fijnbezaagd hout.
 7. Schimmel: In vochtige omgevingen kan dit houtsoort oppervlakkige schimmelvlekken ontwikkelen. Deze zijn te verwijderen met bleekmiddel, azijn en een grove borstel.

Effectieve behandelingen voor Douglashout

Om de duurzaamheid van Douglashout te vergroten en zijn natuurlijke schoonheid te behouden, is behandeling essentieel. Afhankelijk van uw voorkeuren voor uitstraling zijn hier enkele behandelingsopties:

 1. Grondlagen: Het spuiten van twee grondlagen bij productie is een goede start. Het is echter belangrijk op te merken dat deze lagen niet te vergelijken zijn met twee lagen aangebracht door een professionele schilder. Na montage is het raadzaam om binnen een jaar een eindlaag aan te brengen voor het beste resultaat.
 2. Perkoleum: Dekkende of transparante Perkoleum-beits kan worden gebruikt op gladgeschaafd Douglashout voor een aantrekkelijke afwerking. Voor fijnbezaagde constructies zoals Zweeds rabat is dit echter niet geschikt.
 3. Outdoor-Spretch: Dit speciale product heeft een semitransparante en matte afwerking. Breng de Spretch om de twee jaar opnieuw aan voor een optimaal resultaat.
 4. Monumentenbeits: Deze matte beits is geschikt voor zowel gladgeschaafd als fijnbezaagd Douglashout en moet ongeveer om de twee jaar worden aangebracht.
 5. Ecoleum Zwart: Voor het nabehandelen van zwarte Rabatwanden is Ecoleum Zwart ideaal. Het heeft een lichte glans en behoudt zijn kleur gedurende 7 jaar.
 6. Aidol HK Lasur - Remmers: Deze semi-transparante beits behoudt de natuurlijke houtnerven en is een goede keuze als u kleur wilt toevoegen maar het houtprofiel wilt behouden.

Douglashout is een uitstekende keuze voor diverse projecten, mits het goed wordt behandeld en onderhouden. Door rekening te houden met de natuurlijke kenmerken en de juiste behandelingen toe te passen, kunt u jarenlang genieten van de schoonheid en duurzaamheid van Douglashout in uw buitenprojecten. Benieuwd naar welke producten wij verkopen met Douglashout? Neem dan een kijkje in ons assortiment of kom geheel vrijblijvend langs in één van onze overdekte showrooms. Heeft u andere vragen over Douglashout? Dan kunt u gerust contact met ons opnemen en helpen wij u verder!

Dit bericht werd geplaatst in Klusadvies, Onderhoud & Tips
Tobias de Jager
Tobias de Jager
Als Online Marketeer houd ik mij bezig met het bijhouden van de sociale platforms van Van Kooten Tuin & Buiten Leven. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van TikTok video's, het schrijven van pakkende teksten bij de producten in ons assortiment en nog veel meer.
Lees meer