Impregneren van uw blokhut: duurzaam of duur?

Van Kooten Tuin & Buiten Leven

Er zijn verschillende manieren om onze blokhutten te behandelen. Vandaag richten wij ons op het impregneren van blokhutten. Is het uw geld waard om te investeren in een geïmpregneerde blokhut? We gaan kijken naar de eigenschappen en de voor- en nadelen van impregneren, zodat u een weloverwogen besluit kunt maken.

Wat houdt impregneren in?

Een blokhut impregneren is een essentiële stap voor het verlengen van de levensduur. Een impregneermiddel wordt aangebracht op onbehandeld hout, waardoor het beter beschermd is tegen schimmel en vocht. Er zijn verschillende kleuren die u kunt kiezen om de blokhut mee te behandelen. Denk hierbij aan groen, zilvergrijs, bruin, red class wood of honing.

Sommige blokhutten hebben een standaard geïmpregneerde uitvoering. Het hout wordt dan geïmpregneerd geleverd. Andere blokhutten worden standaard blank uitgevoerd, maar voor een meerprijs worden deze geïmpregneerd geleverd. Kiest u voor het laatste, dan wordt de blokhut vooraf in de productie geïmpregneerd.

Hoe lang heeft impregneren nodig?

Hoe lang het duurt voordat uw impregneermiddel is ingetrokken, varieert in tijd en hangt af van de wanddikte. Een wanddikte van 28 mm heeft bijvoorbeeld minder lang nodig dan een wanddikte van 44 mm. Ook hebben weersomstandigheden een grote invloed op de droogtijd; bij zonnig/droog weer kan het proces minder tijd in beslag nemen dan bij nat/koud weer.

Kleur geven aan uw geïmpregneerde blokhut

Uw geïmpregneerde blokhut heeft de eerste paar maanden niet direct schilder- of beitswerk nodig. Toch raden we aan om dit na een half jaar te doen. Beits beschermt uw blokhut tegen verschillende weersomstandigheden. Beits is te vinden in meer dan 50 verschillende kleuren. Zo zijn er bijvoorbeeld transparante of dekkende versies, maar ook RAL kleuren. De keuze is reuze!

Impregneren, ja of nee?

Uiteindelijk is de keuze geheel aan u of u de blokhut wilt impregneren of niet. Onze specialisten raden dit ook niet altijd aan. Wij adviseren dit wel te doen bij te lage temperaturen, omdat de kans van vocht opnemen groter is door de weersomstandigheden. Als het weer het toelaat, dient de blokhut nog wel gebeitst worden.

Hopelijk heeft u nu een beter beeld bij het impregneren van uw blokhut en kunt u een weloverwogen keuze maken. Mocht u nog andere vragen hebben, laat het ons weten! U bent van harte welkom in onze 9 mooie, overdekte showrooms waar u al opgebouwde producten kunt zien. Bovendien staan onze ervaren adviseurs voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en uw wensen te realiseren.

Dit bericht werd geplaatst in Klusadvies & Onderhoud
Van Kooten Tuin & Buiten Leven
Van Kooten Tuin & Buiten Leven
Als Online Marketeer houd ik mij bezig met het bijhouden van de sociale platforms van Van Kooten Tuin & Buiten Leven. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van TikTok video's, het schrijven van pakkende teksten bij de producten in ons assortiment en nog veel meer.
Lees meer