Beits op tijd uw blokhut!

Van Kooten Tuin en Buiten Leven

Goed onderhoud is essentieel om te voorkomen dat uw blokhut na verloop van tijd gebreken gaat vertonen. Op plekken waar de beitslaag is versleten of zwakker is geworden kan vocht doordringen en bij temperatuurschommelingen gaat het hout daar uiteindelijk gebreken vertonen. Enkele risicoplekken zijn met name de hoeken en randen. Maar ook na een bepaalde periode is het opnieuw behandelen met beits de manier om er voor te zorgen dat de blokhut jarenlang meekan.

Blokhut behandelen met beits

Beits is een ideaal middel voor de behandeling van hout dat buiten staat. Het beschermt het hout tegen de weersomstandigheden, maar is tegelijkertijd ‘ademend’. Hierdoor kan vocht in het hout aan- en afgevoerd worden. In hout zit altijd een percentage vocht. In de winterperiode hoort dat in ideale omstandigheden wat lager te liggen dan in de zomer. Beits reguleert dit proces zodat het hout goed blijft.

Bij Van Kooten Tuin & Buiten Leven bieden we daarom Koopmans beitsen aan. Deze producent van Friese kwaliteitsverf maakt al ruim honderd jaar de beste verfsoorten. Koopmans beitsen worden gemaakt op basis van lijnolie dat diep in het hout trekt en dit ook verzorgt. Bovendien worden in de beitsen van Koopmans een minimum aan oplosmiddelen gebruikt waardoor de beits minder belastend is voor het milieu.

Hoe vaak blokhut beitsen?

Doorgaans bieden beitsen voor houtwerk buiten de blokhut 3 tot 5 jaar goed beschermen. Toch is het aan te raden om de beitslaag jaarlijks te controleren. De eerder genoemde risicoplekken zijn daarbij het belangrijkst: in de hoeken en randen blijft vocht het vaakst hangen. Deze plekken goed schoonhouden en ook bij het onderhoud van de blokhut goed behandelen, vermindert het risico op gebreken.

Hoe blokhut beitsen?

Het handige aan de beitssoorten van Koopmans, is dat dit zogenaamde één-pot-systemen zijn. Oftewel een grondlaag en afwerklaag in één. Beits brengt u meestal aan in twee á drie lagen. Voor de eerste laag moet het hout eerst ontvet worden, vervolgens opgeschuurd met grove korrel (bij hout 150-180) naar fijne korrel (200-220) en ten slotte ontdaan worden van al het stof.

Nadat de eerste laag is uitgehard, schuurt u deze licht op met fijne korrel, ontdoet deze van het stof en brengt vervolgens de tweede laag aan. Dit proces herhaalt zich.

Meer advies over onderhoud

Bij Van Kooten Tuin & Buiten Leven bieden we niet alleen de beste materialen voor de laagste prijzen, ook geven we vakkundig advies zodat u hier duurzaam gebruik van maakt. Bezoek een van onze showrooms en onze vakmensen informeren u over het onderhoud. Of neem contact op met ons en we helpen u graag op weg.

Dit bericht werd geplaatst in Klusadvies & Onderhoud
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Lees meer