Stappenplan: Zelf een aluminium veranda bouwen

Van Kooten Tuin en Buiten Leven

Stappenplan: zelf een aluminium veranda monteren (met glas/polycarbonaatdak)

Wilt u ook heerlijk buiten kunnen genieten onder uw eigen veranda, maar maakt u zich zorgen over de kosten of de ingewikkelde montage? Geen nood! Onze aluminium veranda’s zijn niet alleen zeer scherp geprijsd, maar ook heel eenvoudig in elkaar te zetten. Volg ons stappenplan en binnen een mum van tijd heeft u een prachtige veranda in uw eigen tuin staan. Zo kunt u ideaal van het buitenleven gaan genieten!

Benodigdheden:

  • Veranda bouwpakket
  • Twee personen
  • Ladder
  • Rolmaat
  • Boormachine
  • Schroefmachine/schroevendraaier
  • Steeksleutel
  • Waterpas
  • Potlood/stift
  • Kitpistool met siliconenkit

Onze aluminium veranda’s zijn relatief makkelijk te monteren. Houd in alle gevallen de bijgeleverde handleiding aan en neem bij twijfel telefonisch contact met ons op. Wij staan voor u klaar om uw bouwproject tot een goed einde te brengen!

Stap 1: De juiste veranda kiezen

Voordat u overgaat tot aanschaf van uw veranda, is het belangrijk dat u de beschikbare ruimte controleert. Let daarbij op de hoogte, breedte én diepte van de veranda. Van Kooten Tuin & Buiten Leven levert aluminium veranda’s in vele formaten. Zo vindt u altijd een model dat perfect in uw tuin past en aan al uw wensen voldoet.

Naast de ruimte zijn ook de muur en ondergrond van belang. Een aluminium veranda is relatief licht en kan eenvoudig aan de muur en (tegel)ondergrond worden gemonteerd, maar het is van belang dat deze ondergronden stevig en waterpas zijn. De meeste aluminium veranda’s hebben staanders die uitgevoerd zijn met vloerbevestiging, zodat ze rechtstreeks op de ondergrond vast kunnen worden geschroefd.

Stap 2: Het bouwpakket controleren

Onze veranda’s worden als bouwpakket geleverd, waarbij alle onderdelen al op maat zijn gemaakt. U hoeft zelf dus geen onderdelen op maat te zagen, maar kunt direct met het bouwpakket aan de slag.

Om er zeker van te zijn dat het pakket compleet geleverd is adviseren wij u om het pakket te controleren aan de hand van de meegeleverde materiaallijst. Bij het uitpakken en controleren van het pakket kunt u meteen alle onderdelen sorteren. Leg dezelfde onderdelen bij elkaar, leg staanders en liggers van dezelfde lengtes bij elkaar en zorg dat u een goed overzicht heeft van alle onderdelen. Mocht er een onderdeel ontbreken of niet de kwaliteit hebben die u van ons verwacht, neem dan direct contact met ons op.

Nadat u het bouwpakket heeft gecontroleerd en alle onderdelen goed zijn gesorteerd, kunt u aan de slag met de bouw van uw veranda. Het is overigens het handigst om deze met minimaal twee personen in elkaar te zetten. Niet alleen omdat dat een stuk gezelliger is, maar met name omdat daardoor het waterpas monteren van de onderdelen vele malen gemakkelijker wordt.

Stap 3: Het gootprofiel monteren en de staanders bevestigen

Het gootprofiel van de aluminium veranda vormt de voorkant van de veranda.  Deze bestaat mogelijk uit meerdere onderdelen. Gebruik in dat geval het bijgeleverde verbindingsstuk en schroef dit goed vast met de desbetreffende schroeven.

Wanneer het gootprofiel klaar is, monteert u de staanders vast aan het profiel. Zorg ervoor dat de staanders evenredig van elkaar staan. Met uw meetlint kunt u de afstand tussen de staanders controleren. Nadat de staanders verbonden zijn met het gootprofiel bevestigt u aan beide uiteinden van het gootprofiel de afdekplaatjes, zodat er geen water en vuil in het profiel kan komen. Vervolgens verbindt u het aluminium afwerkprofiel aan de voorzijde van het gootprofiel.

Stap 4: Het muurprofiel bevestigen

Nu u de staanders heeft verbonden met het gootprofiel en het afwerkprofiel heeft gemonteerd, kunt u deze onderdelen even aan de kant leggen. De volgende stap is namelijk het bevestigen van het muurprofiel. In de handleiding van uw veranda vindt u de ideale hoogte van dit profiel, in verband met de uiteindelijke hellingshoek.

In de meeste gevallen zijn onze muurprofielen al voorgeboord. Met de rolmaat zorgt u ervoor dat het muurprofiel op de juiste hoogte hangt, terwijl u er met uw waterpas voor zorgt dat deze recht komt te hangen.

Hangt het profiel recht, maak dan een aantekening op uw muur met een potlood of stift, door het gaatje waar uiteindelijk de schroef komt. Verwijder vervolgens het muurprofiel en maak met een steenboor een gat in de muur, en plaats hier de pluggen in.

Houd hierna het muurprofiel op de juiste hoogte en schroef het goed vast met de bijbehorende schroeven.

Stap 5: Het kantelprofiel aan het muurprofiel bevestigen

Wanneer het muurprofiel goed vastzit, bevestigt u het kantelprofiel. Dit is het profiel waar uiteindelijk de bovenkant van uw dakplaten op komt te rusten. Bevestig dit profiel met de bijgeleverde bouten.

Na het bevestigen van het kantelprofiel bevestigt u aan beide zijden van het muurprofiel de afdekplaten en kit u de ruimte tussen het profiel en de muur aan de bovenzijde af. Zo zorgt u ervoor dat er geen lekkage tussen de muur en de veranda kan ontstaan.

Stap 6: De staanders verbinden en het muurprofiel aan de liggers bevestigen

Plaats de staanders op de voorgeschreven afstand, voor de ideale hellingshoek. Nu is het tijd om deze staanders te verbinden aan het muurprofiel, met de liggers. Begin met de twee buitenste liggers, en schuif deze via de zijkant tussen het muurprofiel en de staanders, zodat deze verbonden zijn. Herhaal dit voor alle liggers.

Door de liggers bij zowel het muurprofiel als het gootprofiel vast te zetten zorgt u voor een stevige constructie. Herhaal dit proces voor alle liggers.

Stap 7: De dakplaten monteren

Uw veranda is uiteraard niet compleet zonder dakplaten. Houd bij het uitpakken van de glazen of polycarbonaatplaten goed in de gaten welke zijde van de plaat aan de bovenkant hoort. Deze kant is namelijk niet alleen behandeld om UV-werend te zijn, maar verkleurt ook minder snel. Als u de verkeerde kant boven legt, kan de plaat vrij snel verkleuren en moet deze worden vervangen. Via de gootjes in de liggers schuift u de dakplaten eenvoudig op zijn plek.

Stap 8: Het gootprofiel monteren

U bent bijna klaar met uw veranda! Om ervoor te zorgen dat de afwatering goed verloopt en lekkage wordt voorkomen, brengt u het afwerkprofiel aan.  Zorg ervoor dat deze goed recht zit, zodat er geen vocht tussen kan komen. Bij sommige veranda’s wordt aangeraden om ook deze rand dicht te kitten, om zo eventuele lekkage te voorkomen.

Stap 9: De staanders vastzetten

De veranda zelf is klaar, maar voor een stabiele constructie is het van belang dat de staanders goed vastgezet worden. Zorg er allereerst voor dat de afstand tussen de staanders en de buitenkant van de veranda aan beide zijden gelijk is, en aansluit op de in de handleiding vermelde afstand. Controleer op dezelfde wijze de afstand vanaf de muur.

Meet de afstand tussen de muur en de staanders goed op met de rolmaat. In de handleiding die u bij uw veranda vindt, staan de ideale afstand vermeld. De afstand tot de muur bepaalt de uiteindelijke helling van uw veranda. Wanneer de staanders te dichtbij de muur worden geplaatst, leidt dit uiteindelijk tot een onvoldoende helling, waardoor er eenvoudig vuil op uw veranda blijft liggen.

Vervolgens is het tijd om de staanders aan de ondergrond te bevestigen. Als de ondergrond waterpas is, boort u hier met een steenboor gaten in de onderlaag en zet u de veranda vast met de bijgeleverde bevestigingsmaterialen.

Om uw aluminium veranda nog steviger te verankeren, kunt u bij een aantal van onze veranda’s zogeheten betonpoeren bijbestellen. Op onderstaande foto ziet u hoe deze er in de praktijk uitzien.

Stap 10: genieten

Gefeliciteerd, uw aluminium veranda is klaar! Ga er maar eens lekker onder zitten en geniet van het buitenleven, u heeft het verdiend. Van Kooten Tuin & Buiten Leven wenst u nog vele jaren buitenplezier!

Dit bericht werd geplaatst in Klusadvies
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Lees meer