Vergunning voor een tuinhuis of overkapping steeds minder nodig

Van Kooten Tuin en Buiten Leven

In veel gevallen is voor het plaatsen van een tuinhuisje, blokhut, chalet of tuinkamer geen extra vergunning nodig. De wetgeving hiervoor is zelfs in 2014 aangepast, zodat er meer mogelijkheden en minder vergunningen nodig zijn om bij te bouwen. Alles is toen eigenlijk verzameld in de omgevingsvergunning. Daaraan zijn nog wel een aantal regels verbonden. Welke zijn dat en wanneer kan je vergunningsvrij bouwen? We zetten het hier kort samengevat uiteen.

Het bebouwingsgebied

Volgens het ‘besluit omgevingsrecht’ ligt datgene wat iemand vergunningsvrij bij wil bouwen in het achtererfgebied, aan het zogenaamde ‘bebouwingsgebied’. Bij dit begrip hoort een rekenmethode die de maximale oppervlakte bepaalt waarop je extra gebouwen kan neerzetten. De rekensom is:

Hoeveelheid m2 Achtererfgebied + Hoeveelheid m2 die niet tot het Oorspronkelijk Hoofdgebouw hoort

Het bebouwingsgebied is echter niet hetzelfde als het gebied waarop u vergunningsvrij mag bouwen. Dat zou anders betekenen dat u het gehele achtererfgebied vol kan bouwen. Eigenlijk geldt: hoe groter het gebied, hoe minder procenten u van het bebouwingsgebied bij mag bouwen. Daarbij gelden de volgende regels: 

  • Tot 100 vierkante meter mag u 50 procent vergunningsvrij bijbouwen.
  • Van 100 tot 300 vierkante meter mag u 20 procent vergunningsvrij bijbouwen.
  • Boven de 900 vierkante meter mag u 0 procent vergunningsvrij bijbouwen.

Wat zijn de gronden die niet tot het oorspronkelijk hoofdgebouw horen?

De gronden die niet tot het oorspronkelijk hoofdgebouw horen, zijn alle gronden die na het eerst opgeleverde pand zijn aangebouwd. Om de berekening duidelijk te maken, geven we een voorbeeld.

Bebouwingsgebied berekenen

Stap 1: Berekenen bebouwingsgebied

Stel, u ziet in ons assortiment een blokhut, zoals de Blokhut Bonte Kraai. Deze komt in verschillende maten met een grondoppervlak van 15, 17.5, 20 of 22.5 vierkante meter. Uw huis heeft een grondoppervlak van 90 vierkante meter met een mooie aanbouw en een achtererfgebied van 120 vierkante meter, waar ook een schuur bij hoort. Op een plattegrond ziet dat er zo uit:

Vergunning bebouwingsgebied

Maar oorspronkelijk bestond het huis alleen uit het hoofdgebouw van 60 vierkante meter. De aanbouw van 30 vierkante meter is er later bij gekomen. Dus in totaal is het bebouwingsgebied: 120+30=150 vierkante meter. Oftewel:

bebouwingsgebied

Stap 2: Berekenen maximale hoeveelheid vergunningsvrij bouwen

Het bebouwingsgebied is dus 150 vierkante meter. Van de eerste 100 vierkante meter, mag u 50 procent vergunningsvrij bijbouwen. Dus dat is 50 vierkante meter. Van de overige 50 vierkante meter mag u 20 procent bijbouwen (want die valt tussen de 100 en 300 vierkante meter). Dat is 10 vierkante meter. Bij elkaar mag u dus 60 vierkante meter bijbouwen.

In eerste instantie lijkt het alsof u hier nog wel twee of misschien zelfs drie blokhutten Bonte Kraai zou kunnen bouwen. Maar, in het verleden is er al voor 30 vierkante meter aangebouwd. Daarnaast staat er op het achtererfgebied ook nog een vrijstaand schuurtje van 10 vierkante meter. Alles bij elkaar is dat al 40 vierkante meter. Dat houdt in dat er nog voor 60-40= 20 vierkante meter bijgebouwd mag worden. Oftewel de Blokhut Bonte Kraai van 15, van 17.5 of van 20 vierkante meter mogen dan nog vergunningsvrij gebouwd worden.

Advies bij vergunningsvrij bouwen

Bij Van Kooten Tuin & Buiten Leven helpen wij u graag op maat. Advies nodig over vergunningsvrij bouwen? Of wellicht andere vragen over onze blokhutten, veranda’s, tuinkantoren en andere tuin- en buitenartikelen? Bezoek een van onze showrooms in Nederland en België, of neem contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Lees meer