Behandel uw hardhouten schutting met olie om vergrijzing tegen te gaan!

Van Kooten Tuin en Buiten Leven

De nieuwe hardhouten schutting staat, mooi! Maar hoe zorg je ervoor dat de schutting mooi blijft en bestand is tegen de weersomstandigheden? Dat kan door de schutting te behandelen met olie of beits.

Waarom hardhouten schutting behandelen?

Een hardhouten schutting kan helaas door verschillende weersomstandigheden, zoals zonlicht en regen, vergrijzen. Gelukkig zijn er verschillende middelen om dit te voorkomen. Eén hiervan is de schutting te behandelen met olie.

Hardhouten schutting behandelen met olie

Olie wordt vaak toegepast op duurzaam hout, denk aan een hardhouten schutting of een geïmpregneerde schutting. Door hardhout schuttingen te behandelen met olie behoudt u de meest natuurlijke uitstraling. Een olie trekt namelijk in het hout en vormt geen laag. Ook worden de noesten en de kleurverschillen van uw hardhouten schutting mooi geaccentueerd. Daarnaast geeft het een rood/bruine uitstraling.

Het gebruik van olie heeft als voordeel dat het beduidend sneller is dan verven en het is makkelijk plaatselijk bij te werken. Daarnaast zijn beschadigingen niet zichtbaar, wat bij verf wel het geval is. Echter bevat de transparante versie van hardhout olie geen UV filter. Dit betekent dat u uw hardhouten schutting vaker moet behandelen. Wij raden aan om de schutting 1 keer per jaar te voorzien van een nieuwe, dunne laag olie. Hardhout olie met een kleur heeft dit nadeel niet. Een behandeling eens in de 2 jaar zal bij een gekleurde olie voldoende zijn.

Stappenplan hardhouten schutting behandelen met olie

  1. Ten eerste is het belangrijk om het hout vooraf te reinigen met een reinigingsmiddel en borstel. Laat het middel minimaal 5 minuten intrekken, laat het echter niet opdrogen! Spoel vervolgens het hout een aantal keer goed na met schoon water.
  2. Schuur het hout licht op. We raden schuurpapier aan met een korrel 100 tot 160. Gebruik een wat grover schuurpapier indien het nodig is om oude lagen of beschadigingen te verwijderen.
  3. Ten slotte behandelt u het hout met een hardhout olie. Voor het beste resultaat brengt u twee dunne lagen olie aan. Zorg ervoor dat u altijd de olie aanbrengt in de lengterichting van de nerf. U kunt hiervoor een kwast gebruiken. Zoals eerder aangegeven mag de olie geen laag vormen en moet deze volledig intrekken. Verwijder eventuele overtollige olie met een droge doek.

Het behandelen van uw hardhouten schutting met olie is dus zeer eenvoudig. Uw schutting zal zijn mooie kleur behouden en vergrijzing is verleden tijd!

Hardhouten schutting behandelen met beits

Een andere optie is om de schutting te behandelen met beits. Net als olie voorkomt beits dat vocht in het hout trekt en dat het hout verkleurt door de zon. Het verschil tussen beits en olie is dat een behandeling met olie de natuurlijke elementen van het hout beter naar voren laat komen dan beits.

Beits vormt een laag op het hout die ervoor zorgt dat de natuurlijke structuur van het hout verloren gaat waardoor veel mensen de voorkeur geven aan olie. Daarnaast geldt hoe donkerder de kleur van de beits, hoe beter het hout beschermt is.

Stappenplan hardhouten schutting behandelen met beits

  1. Reinig de schutting. Verwijder groene aanslag en zorg dat het hout goed schoon is. Ontvet de schutting vervolgens met een ontvetter.
  2. Schuur het hout licht op. We raden schuurpapier aan met een korrel 100 tot 160. Gebruik een wat grover schuurpapier indien het nodig is om oude lagen of beschadigingen te verwijderen.
  3. Maak de schutting vervolgens stofvrij, dek de vloer af en je bent klaar om te beitsen.
  4. Gebruik voor het beitsen van de schutting een platte kwast voor de randen en een blokkwast of een roller voor de grote oppervlakken.
  5. Als de eerste laag droog is kan een tweede laag worden aangebracht.

Tip! Voordat u uw hardhouten schutting gaat behandelen, op welke manier dan ook, is het belangrijk om groene aanslag te verwijderen. Gebruik hiervoor groene zeep met soda of een groene aanslagverwijderaar.

Dit bericht werd geplaatst in Klusadvies & Onderhoud
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Lees meer