Behandel uw hardhouten schutting met olie om vergrijzing tegen te gaan!

Terug naar het overzicht

Uw schutting kan helaas door verschillende weeromstandigheden, zoals zonlicht en regen, vergrijzen. Gelukkig zijn er verschillende middelen om dit te voorkomen. Eén hiervan is de schutting te behandelen met olie. Olie wordt vaak toegepast op duurzaam hout, denk aan een hardhouten schutting of een geïmpregneerde schutting. Door hardhout schuttingen te behandelen met olie behoudt u de meest natuurlijke uitstraling. Een olie trekt namelijk in het hout en vormt geen laag. Ook worden de noesten en de kleurverschillen van uw hardhouten schutting mooi geaccentueerd. Daarnaast geeft het een rood/bruine uitstraling. Het gebruik van olie heeft als voordeel dat het beduidend sneller is dan verven en het is makkelijk plaatselijk bij te werken. Daarnaast zijn beschadigingen niet zichtbaar, wat bij verf wel het geval is. Echter bevat de transparante versie van hardhout olie geen UV filter. Dit betekent dat u uw hardhouten schutting vaker moet behandelen. Wij raden aan om de schutting 1 keer per jaar te voorzien van een nieuwe, dunne laag. Hardhout olie met een kleur heeft dit nadeel niet. Een behandeling eens in de 2 jaar zal bij een gekleurde olie voldoen.


Stappenplan om uw hardhouten schutting te behandelen met olie
  1. 1. Ten eerste is het belangrijk om het hout vooraf te reinigen met een reinigingsmiddel en borstel. Laat het middel minimaal 5 minuten intrekken, laat het echter niet opdrogen! Spoel vervolgens het hout een aantal keer goed na met schoon water.
  2. 2. Schuur het hout licht. We raden schuurpapier aan met een korrel 100 tot 160. Gebruik een wat grover schuurpapier indien het nodig is om oude lagen of beschadigingen te verwijderen.
  3. 3. Ten slotte behandelt u het hout met een hardhout olie. Voor het beste resultaat brengt u twee dunne lagen olie aan. Zorg ervoor dat u altijd de olie aanbrengt in de lengterichting van de nerf. U kunt hiervoor een kwast gebruiken. Zoals eerder aangegeven mag de olie geen laag vormen en moet deze volledig intrekken. Verwijder eventuele overtollige olie met een droge doek.
Het behandelen van uw hardhouten schutting met olie is dus zeer eenvoudig. Uw schutting zal zijn mooie kleur behouden en vergrijzing is verleden tijd!

Terug naar het overzicht