De verwarringen over hardhout

Van Kooten Tuin en Buiten Leven

Hardhout is het hout dat afkomstig is van loofbomen. Gemiddeld genomen is hardhout zwaarder en harder dan naaldhout, ook wel zachthout genoemd. Maar de vergissing die hierbij vaak ontstaat is dat hardhout altijd harder is dan naaldhout. Dat hoeft niet zo te zijn. Dit hangt af van de houtsoort. Zo bestaat er bijvoorbeeld Balsahout, een lichte en zeer zachte soort loofhout en niet duurzaam. Terwijl hout van Taxusbomen bijvoorbeeld, een naaldhout, veel harder is. Het verschilt dus per boomsoort of er sprake is van een hele harde of juist zachte houtsoort.

Enkele voorbeelden uit het assortiment van Van Kooten

Binnen het aanbod van Van Kooten kiezen wij voor de houtsoorten die eerlijk en duurzaam worden geproduceerd. In dit overzicht een aantal van onze bekendste en meest populaire houtsoorten en hoe wij die selecteren.

Lariks/Douglashout

Lariks/Douglashout komt direct vanuit de Scandinavische natuur zo bij u in de tuin. Het is een naaldhout, dat vaak een zachthout wordt genoemd, maar kenmerkend aan het hout van de Lariksboom is dat het juist erg hard en massief is. Douglas hout is daarom hardhout. Het Lariks/Douglashout krijgen wij uit PEFC® en FSC®-gecertificeerde bossen. Deze twee keurmerken houden in dat er in deze bossen sprake is van verantwoord bosbeheer. Er wordt hierbij ingezet op milieuvriendelijkheid en sociaal verantwoorde en economisch levensvatbare bosbouw. Denk bijvoorbeeld aan het opnieuw planten van bomen.

Lariks/Douglashout kan gebruikt worden als buitenkant van bijvoorbeeld uw blokhut, maar het is ook zeer geliefd als constructiehout. Lariks/Douglashout is zeer watervast en sterk van structuur. Het is een van de meest duurzame houtsoorten uit Europa.

Azobéhout

Azobéhout is een Afrikaans hardhout dat uit het continent geïmporteerd wordt, uiteraard met legaliteitscertificaat. Deze houtsoort wordt ingedeeld in duurzaamheidsklasse 1, de hoogste klasse. Dat wil simpel gezegd zeggen dat Azobé zeer goed bestand is tegen bijvoorbeeld schimmels en termieten. Hierdoor is Azobé bijvoorbeeld ideaal om te gebruiken als grondpaal.

Overig hardhout

Ook halen wij verschillende hardhout soorten uit Indonesië. Om er zeker van te zijn dat er sprake is van legaal gekapt hout, zijn deze houtsoorten voorzien van een SVLK/V-Legal Certificaat, ook wel bekend als Indonesion Legal Wood (zie afbeelding).

Indonesion Legal Wood logo

Dit certificaat wordt bovendien gecontroleerd door de European Union Timber Regulation, een Europese verordening die illegaal gekapt hout bestrijdt. Een voorbeeld van hardhout afkomstig hiervandaan zijn onze Bangkirai vlonderplanken en verschillende (inrij)poorten. Ook dit hout is ongelofelijk duurzaam en u kunt hier jarenlang van genieten.

Voordeel voor u

Als marktleider in timmerhout, constructiehout en ander tuinhout bieden wij u de laagste prijzen bij Van Kooten Tuin & Buitenleven. Bij Van Kooten brengen wij u een breed uitgemeten assortiment met daarin duurzame kwaliteit. Bestel het voordelig en eenvoudig online of bezoek een van onze showrooms in Nederland (5) en België (1).

Dit bericht werd geplaatst in Tuin & terras
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Lees meer