Schutting maken [tips]

Van Kooten Tuin en Buiten Leven

Wij van Van Kooten Tuin & Buiten Leven leveren u schuttingen van top kwaliteit voor geweldige prijzen. Voor een extra montageprijs kunnen we ook onze ervaren monteurs naar u toe sturen die uw schuttingen in elkaar kunnen zetten. Maar wellicht bent u een klusser en wilt u zelf uw schuttingen in elkaar zetten: dat kan. In dit artikel geven wij een aantal tips zodat u uw schutting zelf in elkaar kunt zetten.

Wees er zeker van dat u zelf een schutting kunt plaatsen

Als eerste tip willen wij u geven: wees er zeker van dat u een schutting kunt plaatsen. Een doe-het-zelf schutting maken vereist enige ervaring met houtgereedschap. U wilt natuurlijk dat uw schutting zo mooi en stevig mogelijk geplaatst wordt.

Het kan voorkomen dat u niet uitkomt met de breedte. Zorg ervoor dat u de correcte maat heeft, anders moet u een stuk van de schutting afzagen, en dat vinden sommige mensen niet mooi. De meest voorkomende schutting maat is 180x180 cm, maar wij verkopen ook schuttingen in andere maten.

Voor u een schutting wilt plaatsen, moet u eerst bedenken wat voor soort schutting u wilt:

  • Wenst u een schutting met palen en losse planken of wilt u liever een complete schutting aan palen schroeven?
  • Wilt u een schutting die tegen een stootje kan, zoals wind en/of spelende kinderen?
  • Wilt u geïmpregneerd houthardhout, vuren hout, eikenhout of een andere houtsoort?

Bekijk onze website voor de verschillende plankenpalen en schuttingen die we u kunnen aanbieden.

Meten is weten

Wanneer u weet wat voor schuttingen u wilt hebben, moet u eerst de plekken waar de schuttingen komen opmeten. Zo weet u precies hoeveel palen, schuttingen of planken u nodig heeft. Zorg ervoor dat u secuur meet, want u wilt natuurlijk niet te weinig of veel teveel kopen. Als u de schutting gaat plaatsen, gebruik dan altijd een waterpas. De schutting moet natuurlijk niet schots en scheef komen te staan, wees er altijd zeker van dat de palen recht staan en de planken er goed haaks op bevestigd worden.

Merktekens

Het is belangrijk dat alle palen even diep in de grond komen te staan zodat ze overal even hoog zijn. Er is een simpele manier om aan te geven hoe hoog de schutting moet komen en waar de palen komen te staan. Gebruik een touw dat op de exacte hoogte van de schutting gespannen wordt. Zo kunt u de draad aanhouden om te weten hoe ver de palen in de grond moeten en hoe hoog de schutting komt. Als u weet hoe ver de palen van elkaar af staan, leg een plankje of blokje op de exacte plekken waar de palen moeten komen. Zo hoeft u niet telkens te meten en gaat alles een stuk gemakkelijker.

Bouw uw schutting zo stevig mogelijk

Schuttingen zijn grote objecten. Ze vangen veel wind en kunnen ook gebruikt worden voor andere dingen, zoals een plek waar u dingen kunt ophangen, of een zelfgemaakt goaltje voor de kinderen. Als u de schutting niet stevig bouwt, kan deze omvallen en kunt u weer opnieuw beginnen. Al dat werk voor niets geweest.

De palen zijn natuurlijk hetgeen waar je de schutting tegenaan plaatst. Zorg ervoor dat de palen zo diep mogelijk in de grond staan. Graaf een smalle kuil van minimaal 60 tot 80 cm diep met een smalle spade of grondboor, zodat de paal zo stevig mogelijk in de grond staat.

U kunt ook paalpunten of paalsokkels bij uw paal kopen door ze nog dieper en steviger de grond in te zetten. Om rotting te voorkomen kunt u om de paal heen ook een PVC buis met een grotere diameter plaatsen.

Grondboor
Grondboor

Eindkapjes en afdeklatten

Om de kans op houtrot te verkleinen kunt u eindkapjes op de palen bevestigen zodat dit niet gebeurt. Ook kunt u een stukje dakleer vastzetten met spijkers, of zaag het bovenstuk van de paal in verstek. Voor de schutting hebben we afdeklatten. Zo kan er geen houtrot komen van boven.

afdeklat
Afdeklat
Eindkapjes op tuinpalen
Eindkapjes

Deuren of poorten

Wilt u een doorgang in de schutting maken? Kies er dan voor een deur of poort in de schutting te plaatsen. Zo kunt u gemakkelijk via de achtertuin vertrekken maar kunt u ook gemakkelijke fietsen en andere voertuigen of gereedschappen in de tuin bewaren.

Toch een monteur inschakelen?

Als u toch denkt dat u het niet kunt, of wellicht heeft u geen tijd, maakt u zich dan geen zorgen. Wij hebben ervaren monteurs in dienst die graag uw schuttingen willen plaatsen. Wij wensen u veel succes met het bouwen, en heeft u een probleem of weet u niet meer hoe het verder moet? Vergeet dan niet om ons te bellen voor tips, advies en hulp.

Dit bericht werd geplaatst in Klusadvies
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Lees meer