Handleiding

Handleiding blokhout bouwen

Blokhut bouwen

Blokhut bouwen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Wilt u zelf aan de slag gaan met de bouw van uw blokhut? Aan de hand van de zes onderstaande stappen kunt u eenvoudig uw eigen blokhut bouwen. 

Klusadvies

Blokhut bouwen

blokhut fundering
1

Uw blokhut funderen

Het is belangrijk om met de basis te beginnen. Zorg daarom voor een goede en degelijke fundering. De fundering zorgt ervoor dat uw blokhut stevig staat en niet zal verzakken. Als gevolg van verzakking zullen deuren en ramen niet goed meer sluiten.

Verschillende soorten fundering:

Een blokhut dient geplaatst te worden op een vlakke verharde ondergrond. De ondergrond kan zowel bestaan uit beton of tegels. Als u gebruik maakt van een betonnen fundering maak dan de onderste balken vast aan de fundering. Gebruikt u tegels, sla dan enkele hardhouten palen in de grond.

De fundering leggen:

Als u een betonnen fundering gaat storten zorg dan voor een vlakke ondergrond. Houd er wel rekening mee dat u eerst leidingen en bedrading legt die onder de blokhut moeten voordat u het beton stort. Funderingspalen slaat u zo diep tot u witte grond tegen komt. De tegelfundering kunt u het beste verdichten met scherp zand en een trilplaat. Gebruik een lange waterpas om te controleren of uw fundering perfect vlak is. 

Wand blokhut opbouwen
2

De wanden van de blokhut plaatsen

Door de voorgefreesde inkepingen in de wandbalken kunt u de balken eenvoudig haaks op elkaar stapelen. Met een rubberen of kunststof hamer kunt u de balken goed aan laten sluiten zonder dat u deze beschadigd. Als u de eerste wandbalklaag heeft gelegd kunt u de diagonalen van het oppervlakte van de blokhut meten. Zijn deze gelijk dan is deze laag haaks.

Zorg er wel voor dat u nauwkeurig werkt; anders passen uw ramen en deuren misschien niet! Lees altijd goed de bijgeleverde handleiding voor specifieke montageinstructies.

 
blokhut deuren plaatsen
3

Deuren en ramen plaatsen

Na ongeveer 5 wandbalklagen kunt u het kozijn van de deur in de hiervoor bestemde uitsparing plaatsen. Onze kozijnen zijn voorzien van houten plankjes waardoor deze mooi aansluiten op uw blokhut. De ramen kunnen op dezelfde manier gemonteerd worden. Als uw blokhut helemaal af is kunt u het sluitwerk van de blokhut monteren.
 
gevel blokhut
4

Gevelpunten plaatsen

Bevestig de gevelpunten op de voor- en achterwand van uw blokhut. Plaats de bijgeleverde gordingen in de daarvoor bestemde uitsparingen in de voor- en achterwand. Let erop dat de gordingen parallel lopen aan de bovenkant van de blokhut. Het kan zijn dat er enige ruimte zit tussen de gordingen en inkepingen. Gebruik een klein stukje hout om dit op te vullen.

 
dak plaatsen
5

Het dak plaatsen

Maak aan de onderkant van het dakbeschot een plank vast, hierdoor zullen de dakplaten niet veschuiven als u ze aan het monteren bent. Leg vervolgens de dakplaten op de gordingen en zet deze vast met enkele spijkers of schroeven. Nadat u de dakplaten hebt gemonteerd kunnen de plankjes aan het dakbeschot verwijderd worden.

dakshingles blokhut
6

Dakbedekking

De meeste van onze blokhutten worden geleverd met dakleer of dakshingles. Ons dakleer legt u eenvoudig over het dak heen en vervolgens snijdt u het overtollige dakleer weg. Niet met een tacker het dakleer vast aan het dak. Voor extra stevige bevestiging raden wij aan om het dakleer met bitumenkit vast te lijmen.

Als u dakshingles gebruikt om uw blokhut te bedekken dan is het verstandig om voordat u de dakshingels gaat leggen op het dak (met krijt) af te tekenen waar de dakshingles moeten komen te liggen. Leg een strip dakshingel langs de nok en trek een lijn over het dakbeschot ter hoogte van waar de inkepingen beginnen. Leg vervolgens de strip dakshingles langs de krijtstreep en teken weer een lijn waar de inkepingen beginnen. Herhaal deze handeling tot u de dakrand heeft bereikt. Plaats nu de startstrip langs de onderste krijtstreep zodat deze ongeveer 10 mm over de dakrand uitsteekt. Om een startstrip te maken snijdt u de shingles van de strip. Elke volgende shinglestrip legt u langs een krijtstreep hoger en zo werkt u naar de nok. Hamer elke shinglestrip vast met ongeveer 6 asfalt nagels. Elke overlappende strip moet een halve shingle verschoven zijn ten opzichte van de strip die eronder ligt.

Heeft u toch hulp nodig bij de bouw van uw blokhut of laat u deze toch liever door onze professionele monteurs bouwen? Neem dan telefonisch contact met ons op of vul het contactformulierin.

 
vergelijken