Stappenplan: Zelf een overkapping maken

Van Kooten Tuin en Buiten Leven

Wilt u uw tuin helemaal afmaken met een overkapping om heerlijk onder te kunnen genieten van de buitenlucht? Dankzij onze bouwpakketten zijn de meeste klussers in staat om de overkapping zelf op te bouwen.

Maar waar moet u nou op letten bij het bouwen van een overkapping en waar begint u precies? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe u zelf een standaard overkapping in uw tuin kunt opbouwen.

Aan de slag met een bouwpakket voor een overkapping

In dit artikel gaan we uit van een bouwpakket overkapping met een plat dak. Daarin zijn alle benodigde materialen meegeleverd, van de benodigde houten onderdelen tot de ijzeren bevestigingsmaterialen. Uiteraard is bijna al het hout op maat gezaagd zodat u direct aan de slag kunt. Ieder bouwpakket wordt geleverd met een gebruiksaanwijzing en materiaallijst.

Let op: De dakbedekking die we in dit artikel behandelen wordt niet altijd standaard meegeleverd. Bekijk de specificaties van uw product om te controleren of u de dakbedekking apart mee dient te bestellen of niet.

Bent u nog aan het oriënteren op een overkapping?
Bekijk ons assortiment overkappingen.

Bouwpakket uitpakken en de materiaallijst controleren

De overkappingen van Van Kooten Tuin & Buiten Leven worden geleverd als een houten bouwpakket dat al volledig in de juiste maat gezaagd is. U hoeft dus niet eerst alles zelf op maat te zagen.

Om er zeker van te zijn dat het pakket compleet is adviseren wij u om allereerst het pakket te controleren aan de hand van de materiaallijst die wordt meegeleverd. Als u het pakket uit pakt en controleert kunt u alle onderdelen direct sorteren. Leg dezelfde onderdelen bij elkaar, leg planken van de juiste lengte bij elkaar en zorg dat u een goed overzicht heeft over alle onderdelen.

Benodigde materialen en gereedschappen

  • Waterpas
  • Rolmaat
  • Hamer
  • Rubberen hamer
  • Schroefmachine
  • Boormachine
  • Kitpistool
  • Stanleymes
  • Handzaag of afkortzaag
  • Bezem
  • Ladder
  • Contactlijm
  • Daktrimmen

Stap 1: Controleren van de fundering

U heeft de plaats van de overkapping al uitgekozen? Mooi! Maar voor u begint met het bouwen van uw overkapping dient u er vooraleerst zeker van te zijn dat de fundering 100% waterpas is. Als de fundering al niet waterpas is, is de kans groot dat het houtwerk veel gaat werken en dat de houten onderdelen niet goed op elkaar aansluiten.

Er zijn in principe 2 geschikte soorten funderingen:

Let er op dat als uw fundering bestaat uit bestaande bestrating, dat de bestrating vaak wordt gelegd met een afschot voor afwatering. Komt de overkapping op de bestaande bestrating te staan? Dan zal de bestrating eerst waterpas gelegd moeten worden.

Waterpas fundering voor overkapping

Is de fundering helemaal in orde? Dan kunt u beginnen met het bouwen van uw overkapping!

Stap 2: Staanders plaatsen

De staanders zijn de steunpalen die verticaal op de fundering komen te staan, op deze staanders komt het dak van de overkapping. In de meeste gevallen bestaat een overkapping uit 4 of 6 staanders.

Kijk goed in de handleiding op welke plaats en hoe ver van elkaar de staanders precies moeten staan. De staanders moeten altijd waterpas en haaks neergezet worden, voor het gemak kunt u hierbij gebruikmaken van een koord. Let daarnaast ook op dat de constructie evenwijdig met het huis, de schutting of het straatwerk komt te staan. Vergeet ook niet om één staander in de hoek iets lager te plaatsen zodat er een afschot gecreëerd kan worden voor de afvoer van hemelwater.

Staanders van overkapping op betonpoeren

Controleer tot slot of alle hoeken van de staanders goed haaks zijn door de afstand tussen de tegenovergestelde hoeken te meten. De staanders staan perfect haaks als de afstand tussen deze tegenovergestelde hoeken gelijk is.

In de meeste gevallen zijn de staanders al voorzien van inkepingen waar de ringbalken in komen te liggen. Als dat niet zo is dient u deze inkepingen in de staanders zelf te maken conform de handleiding.

Pas als u zeker weet dat alle staanders correct geplaatst zijn, kunt u aan de slag met het plaatsen van de ringbalken.

Stap 3: Ringbalken plaatsen

De ringbalken zijn de horizontale balken die de staanders aan de bovenkant met elkaar verbinden en daarmee de basis voor het dak vormen. Deze ringbalken vallen precies in de inkepingen die in de staanders gemaakt zijn, de ringbalken zijn precies lang genoeg.

De ringbalken worden op de staanders geplaatst met de inkepingen

Bevestig de ringbalken volgens de beschrijving, maar zet ze nog niet volledig vast voordat u de volgende stap heeft uitgevoerd: het bevestigen van de schuine schoren.

Stap 4: De schuine schoren bevestigen

De schuine schoren zijn de schuine balken die de staanders met de ringbalken verbinden. Deze schuine schoren zorgen voor de stevigheid van de overkapping en zorgen ervoor dat de overkapping ook tijdens een flinke storm zijn stabiliteit behoudt. De schoren zijn aan beide uiteinden al in een hoek van 45 graden gezaagd waardoor u ze direct kunt plaatsen.

Overkapping met ringbalken en schoren

Als de schuine schoren bevestigd zijn is de basis voor de overkapping klaar.

Stap 5: De dakbalken plaatsen

Om een stevig dak te kunnen maken dienen nu eerst de dakbalken bevestigd te worden. De dakbalken zijn de balken die horizontaal op de ringbalken geplaatst worden en waar de planken die het dak vormen op komen te liggen.

Het monteren van de dakbalken aan de ringbalken met schroeven en L-profielen.

De dakbalken en de ringbalken bevestig je aan elkaar met het meegeleverde bevestigingsmateriaal, in veel gevallen zal dit een L-profiel zijn.

Stap 6: Het dakbeschot leggen

Het dakbeschot bestaat in het geval van een plat dak meestal uit losse planken die in elkaar geklikt worden met een slim systeem. Let bij het plaatsen van de eerste plank goed op dat de plank op alle dakbalken aan het uiteinde ligt en dat de plank aan beide kanten even ver uitsteekt. Pas als u zeker weet dat de plank recht ligt, spijkerd u hem vast. Spijker iedere plank met 2 spijkers naast elkaar vast, zo voorkomt u dat de plank bol gaat trekken (cuppen). Dat levert problemen op bij het plaatsen van de dakbedekking.

Overkapping met dakbeschot zonder boeidelen

Sla de spijker die het dichtst bij de volgende te leggen plank ligt pas vast als de volgende plank erin geklikt is. Zo voorkomt u dat de volgende plank er niet goed meer in geklikt kan worden. Werk op deze manier door tot het gehele dak bedekt is.

Bent u aangekomen bij het laatste stukje van het dak en past daar geen hele plank meer op? Dan kunt u de afweging maken om de laatste plank in de lengte te zagen zodat die wel past of u kunt de dakbalken af zagen als het om een klein stukje gaat.

Stap 7: De boeidelen plaatsen

De boeidelen zijn de planken die vlak tegen de zijkant van de dakbalken geplaatst worden. Deze boeidelen zorgen ervoor dat het dak netjes wordt afgewerkt en geven het dak meer body.

Overkapping met boeidelen

Zorg dat de boeidelen overal 5cm boven het dak uitsteken, zo kan er een soort badkuip gecreëerd worden bij het plaatsen van het EPDM dakbedekking dat het dak waterdicht maakt. Gebruik voor het gemak een klosje om overal dezelfde hoogte aan te houden.

Stap 8: De EPDM dakbedekking plaatsen

Zorg dat het dak vrij is van oneffenheden en geheel vlak en schoon is. Leg het EPDM folie op het dak van de overkapping en controleer of het de gehele oppervlakte plus een ruime overlap heeft aan alle zijden. Laat het folie nu minimaal een half uur rusten zodat de grootste plooien kunnen wegtrekken.

Voor het bevestigen van de EPDM folie gebruiken we in het midden van het dak speciale EPDM lijm dat zo’n 5 minuten na aanbrengen nog een beetje aangepast kan worden. Voor de buitenste randen van het dak en de boeidelen gebruikt u contactlijm dat direct na aanbrengen hecht.

Boor vervolgens een gat in één van de hoeken van het dak waardoor de waterafvoer geplaatst gaat worden. Doe dit op het laagste punt van het dak (dat dient u zelf te creëren). Houdt hierbij uiteraard rekening met de regenpijp die daaronder geplaatst moet worden.

Als de plooien na een half uur uit het EPDM folie verdwenen zijn kunt u het voor de helft van de overkapping terugrollen zodat de speciale EPDM lijm op het hout aangebracht kan worden. Breng de lijm in delen van 75cm aan met een roller of een grote blokkwast en vouw het folie strak over de aangebrachte lijm. Smeer vervolgens de volgende 75cm in met lijm enzovoorts.

Laat de lijm minimaal 10 minuten uitharden voordat u met de randen aan de slag gaat. Houdt aan de randen zo’n 15 tot 20 centimeter vrij van de EPDM lijm, deze doet u als laatst. U lijmt dus eerst het middelste gedeelte van de folie, daarna pas alle randen.

Smeer de randen van het dak en het bovenste deel van de boeidelen in met contactlijm. Smeer ook het EPDM folie in met contactlijm en breng de folie strak aan, druk ook in de hoeken de folie strak aan. Met een zachte bezem kan de folie eventueel nog even goed aangedrukt worden.

Snijd vervolgens een gat in het EPDM folie waar u zojuist een gat voor de regenafvoer heeft gezaagd. Plaats de regenwater doorvoer in het gat en bevestig deze met speciale EPDM kit. Veeg de randen goed schoon met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel.

Snijd de overtollige EPDM folie aan de zijkanten van de overkapping af en werk de bovenrand van de boeidelen af met de meegeleverde houten daklijst of aluminium daktrim.

Plaatsing van EPDM folie op het dak als dakbekleding van de overkapping.

Extra: Het hout behandelen voor een langere levensduur

Doordat de overkapping altijd buiten staat wordt hij blootgesteld aan alle weersomstandigheden. Om zo lang mogelijk van uw prachtige overkapping te kunnen blijven genieten is het aan te raden om het houtwerk te behandelen met Outdoor Spretch. Outdoor Spretch is verkrijgbaar in een transparante of een dekkende variant waarmee u de kans op scheurtjes en overmatig werken van het hout vermindert.

Outdoor Spretch kunt u direct op het hout aanbrengen. Zorg dat u met name de kopse kanten, naden, kieren en verbindingen goed dekt. Die zijn namelijk extra kwetsbaar. Breng 2 lagen aan en vergeet het hout van tevoren niet licht op te schuren en schoon te maken.

De mooiste overkapping voor uw tuin

Bent u op zoek naar een mooie overkapping voor uw tuin of terras? Bekijk ons aanbod houten overkappingen of kom langs in onze showrooms voor deskundig advies.

Bekijk alle overkappingen

Dit bericht werd geplaatst in Klusadvies
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Lees meer