Keuzehulp: De perfecte blokhut kiezen

Van Kooten Tuin en Buiten Leven

Welkom bij onze blog over keuzehulp bij het kiezen van een blokhut! Bent u op zoek naar een prachtige toevoeging aan uw tuin? Een blokhut biedt niet alleen extra opslagruimte, maar kan ook dienen als een gezellige plek om te ontspannen en tot rust te komen. In deze blog zullen wij u begeleiden bij het maken van de juiste keuzes voor uw ideale blokhut. Van het verschil tussen een blokhut en een tuinhuis tot het kiezen van de juiste houtsoort en het onderhouden van uw blokhut, we hebben alle informatie die u nodig heeft. Laten we beginnen!

actieprijs-58-mm-dikke-blokhut-tuinhuis-coventry-440x340-cm-_-luifel-200-cm-_-zijaanbouw-365

Wat is het verschil tussen een blokhut en een tuinhuis?

Bij het kiezen van een extra huisje in de tuin is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen een blokhut en een tuinhuis. Terwijl een tuinhuis vaak in verschillende materialen verkrijgbaar is, bestaat een blokhut bijna altijd uit hout. Dit geeft de blokhut niet alleen een rustieke uitstraling, maar maakt hem ook steviger en duurzamer, mits goed onderhouden. In tegenstelling tot een tuinhuis, waar voornamelijk spullen worden opgeslagen, biedt een blokhut veelzijdigheid voor verschillende activiteiten naast het opbergen van tuinspullen.

Waarom kiest u voor een blokhut?

Bij het maken van uw keuze is het belangrijk om te overwegen wat u met de blokhut wilt doen. Of u het nu wilt gebruiken als een extra woonruimte, een tuinkantoor, een privé retraite of zelfs een mini-spa, een blokhut is erg veelzijdig. Het is een multifunctionele luxe toevoeging aan uw buitenruimte, die u de mogelijkheid geeft om uw ideale bestemming te creëren. Bovendien zijn er talloze voordelen verbonden aan een blokhut, zoals de natuurlijke schoonheid van hout, de warme en gezellige sfeer, en de duurzaamheid ervan. 

Laat u de blokhut bouwen of maakt u hem zelf?

Bij het kiezen van uw blokhut is het als eerste belangrijk om te overwegen of u deze zelf wilt bouwen of wilt laten bouwen. Als klusser kunt u vaak prima zelf een blokhut in elkaar zetten, vooral met behulp van ons handig stappenplan. Bij enkele blokhutten zijn er ook speciale stappenplannen meegeleverd, in de productomschrijving staat beschreven of deze wordt meegeleverd. Als u een tuin heeft met ongewone afmetingen of als u speciale afmetingen wenst, is maatwerk de ideale oplossing. Dit stelt u in staat om een blokhut te laten bouwen die perfect aansluit bij uw specifieke wensen en behoeften.

De juiste constructie mogelijkheid

Bij het kiezen van een blokhut zijn er verschillende constructiemogelijkheden om uit te kiezen. Over het algemeen hebben blokhutten allemaal een vergelijkbare constructie. Namelijk het blokhutsysteem, ofwel het windblock system genoemd. Deze constructie wordt veel gebruikt vanwege de snelle en gemakkelijke montage. Het geeft ook veel stevigheid, dit komt doordat de zijkanten in elkaar ‘haken’. Vanuit deze constructie mogelijkheid komt ook de unieke en luxe blokhut uitstraling.

Daarnaast worden ook het insteek- en schroefsysteem en het elementbouwsysteem constructies gebruikt. Afhankelijk van uw voorkeuren en behoeften kunt u een constructiemethode kiezen die het beste bij u past.

Start met een stevige fundering

Het creëren van een solide fundering is essentieel voor een stabiele blokhut. Hierdoor voorkomt u dat uw blokhut wegzakt en staat deze stevig gemonteerd, waardoor hij beter bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Een stevige fundering biedt niet alleen stabiliteit, maar verlengt ook de levensduur van uw blokhut. Zorg ervoor dat u de juiste funderingsmethode kiest die past bij uw specifieke situatie en uw blokhut zal op een solide basis staan.

Er zijn verschillende soorten funderingen waaruit u kunt kiezen, zoals een betonvloer, tegels, betonbanden, betonpoeren, schroeffundering of houten balken. Tegels en houten palen zijn het meest eenvoudig om aan te leggen, een nadeel kan zijn dat deze funderingen alleen geschikt zijn voor kleine en lichte blokhutten. Wilt u een grotere of zwaardere blokhut plaatsen? Kies dan voor een betonvloer als fundering. Dit is wel arbeidsintensiever, maar heeft minder kans op wegzakken en gaat langer mee.

Welke soort hout past bij uw blokhut?

Bij het kiezen van de houtsoort voor uw blokhut zijn er verschillende opties beschikbaar. Enkele veel voorkomende houtsoorten zijn:

  • Vurenhout
  • Douglashout
  • Grenenhout
  • Red Class Wood
  • Larikshout

Elk type hout heeft zijn eigen voordelen. Vurenhout en grenenhout zijn populaire keuzes vanwege hun betaalbaarheid. Hardhout staat bekend om zijn uitstekende weerstand tegen vocht en rot. Red Class Wood is geïmpregneerd hout dat een langere levensduur heeft. Douglashout blokhutten zijn zeer duurzaam en hebben een natuurlijke luxe uitstraling. Larikshout is ook bekend om zijn duurzaamheid en weerbestendigheid.

De meeste blokhutten zijn gemaakt van vurenhout, deze houtsoort gaat goed mee met elke gewenste uitstraling en kan geverfd worden in elke kleur. Vurenhout vergt meer en goed onderhoud voor een lange levensduur. Gaat uw voorkeur uit naar een meer luxe gevoel en uitstraling? Kies dan voor Douglas hout.

Kies de juiste houtdikte

Het kiezen van de juiste houtdikte is een belangrijk aspect bij het selecteren van uw blokhut. De houtdikte beïnvloedt de stevigheid, isolatie en duurzaamheid van uw blokhut. Verschillende houtdiktes zijn beschikbaar, variërend van 28 mm tot 70 mm of zelfs dikker. De meeste mensen kiezen voor een blokhut tussen de 34 en 45 mm dikte. 

Dunner hout kan geschikt zijn voor kleinere blokhutten en seizoensgebruik, terwijl dikkere houtdiktes de voorkeur hebben voor grotere blokhutten of bij intensiever gebruik. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals isolatie behoeften en de gewenste stabiliteit van uw blokhut bij het kiezen van de juiste houtdikte.

Maak uw blokhut nog luxer met een overkapping

Een overkapping is een geweldige toevoeging aan uw blokhut, waarmee u uw buitenruimte kunt uitbreiden en extra functionaliteit kunt creëren. Een overkapping biedt beschutting tegen het weer en zorgt voor een comfortabele buitenruimte waar u kunt ontspannen, dineren of genieten van gezellig samenzijn met familie en vrienden. Het verschil tussen een luifel, veranda en overkapping zit voornamelijk in de constructie en de mate van beschutting die ze bieden.

Het toevoegen van een luifel aan uw blokhut heeft verschillende voordelen. Het biedt extra bescherming tegen zon, regen en wind, waardoor u het hele jaar door van uw buitenruimte kunt genieten. Een overkapping creëert ook een naadloze overgang tussen binnen en buiten, waardoor u het gevoel krijgt van een uitgebreide leefruimte. Bovendien biedt het extra mogelijkheden voor het plaatsen van tuinmeubilair, barbecue-apparatuur of zelfs een buitenkeuken. U kunt ook kiezen voor een blokhut met een luifel als u uw blokhut wilt gebruiken als een extra woonruimte, werkruimte, speelruimte voor kinderen of zelfs als een gezellige buitenbar.

Ga voor het dak dat bij uw droom blokhut past

Bij het kiezen van uw blokhut is het dakontwerp een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Er zijn verschillende dakstijlen beschikbaar, zoals een plat dak, zadeldak, puntdak, lessenaarsdak, wolfskap en boogdak. De meest voorkomende daken bij blokhutten zijn het zadeldak en het puntdak.

Het zadeldak, ook wel bekend als een schuin dak met twee hellende zijden, biedt een klassieke uitstraling en zorgt voor een goede waterafvoer. Het puntdak, met zijn driehoekige vorm, creëert een traditionele en sfeervolle uitstraling. Beide daken bieden voldoende ruimte onder het dak voor opslag of extra gebruiksmogelijkheden en zorgen voor een extra luxe uitstraling.

De voordelen van deze populaire daken zijn onder andere hun esthetische aantrekkingskracht, duurzaamheid en functionaliteit. Ze zorgen voor goede waterafvoer en bescherming tegen weersinvloeden, waardoor uw blokhut langer meegaat. Bovendien bieden ze extra ruimte onder het dak voor bijvoorbeeld een zolder of extra opbergruimte.

Maak uw dak waterdicht met dakbedekking

Om uw blokhut te beschermen tegen vocht en lekkages, is het belangrijk om uw dak te voorzien van de juiste dakbedekking. Er zijn verschillende opties beschikbaar, wij benoemen een aantal opties hieronder:

Dakleer:

  • Voordelen: betaalbaar, eenvoudig aan te brengen, geschikt voor platte daken
  • Nadelen: minder duurzaam, kan verkleuren onder invloed van UV-straling

Dakshingles:

  • Voordelen: duurzaam, weerbestendig, verkrijgbaar in diverse kleuren en patronen
  • Nadelen: hogere kosten, vereist nauwkeurige installatie

EPDM (Ethyleen, Propyleen, Dieen, Monomeer):

  • Voordelen: duurzaam, onderhoudsarm, millieuvriendelijk, geschikt voor platte daken
  • Nadelen: beperkte kleurkeuze, hogere kosten

Het advies voor de beste keuze hangt af van het type dak dat u heeft. Dakleer is geschikt voor platte daken, terwijl dakshingles passen bij hellende daken en EPDM is de meest duurzame optie.

Geef uw blokhut veel liefde met goed onderhoud

Het is essentieel om uw blokhut goed te onderhouden, zowel voor als na de aankoop. Hierbij moet u bepalen hoe u het hout wilt behandelen na aankoop. Bij het aanschaffen van uw blokhut zijn er verschillende keuzes beschikbaar, zoals onbehandeld hout, geïmpregneerd hout, exterieur gecoat hout en compleet gecoat hout. 

Onbehandeld hout biedt een natuurlijke uitstraling, maar vereist regelmatig onderhoud om het te beschermen tegen weersinvloeden. Geïmpregneerd hout is behandeld met een beschermende stof om de duurzaamheid te vergroten en vereist minder onderhoud dan onbehandeld hout. Deze tuinhuizen moeten nog steeds van goed onderhoud worden voorzien, zoals het aanbrengen van beits. Impregneren beschermd alleen tegen schimmels en niet tegen UV schade.

Veel klanten geven de voorkeur aan geïmpregneerd hout vanwege de duurzaamheid en het gemak van onderhoud. Voor extra bescherming kunt u kiezen voor exterieur gecoat hout, dat al is voorzien van een verflaag. Compleet gecoat hout is tot in de puntjes afgewerkt en vereist minimaal onderhoud. Lees onze blog over het behandelen en onderhouden van uw blokhut.

Maak uw blokhut helemaal af!

Om uw blokhut volledig naar uw wensen en behoeften te maken, zijn er verschillende stappen die u kunt ondernemen. Zo is het slim om een dakgoot toe te voegen om regenwater efficiënt af te voeren. Daarnaast kunt u dit regenwater ook opvangen in een regenton, ook nog duurzaam. 

Om uw blokhut van alle luxe te voorzien kunt u elektriciteit en waterleidingen aanleggen om van de nodige voorzieningen te voorzien. Wanneer u de blokhut gebruikt als woon- of werkruimte is elektriciteit en water een zeer fijne toevoeging.

Een vloer in uw blokhut zorgt voor een solide en comfortabele basis. U kunt kiezen om de vloer te laten impregneren en afwerken met plinten. Daarnaast kunt u de blokhut voorzien van verlichting, zodat u ook 's avonds optimaal kunt genieten van uw buitenruimte. Verder kunt u uw blokhut personaliseren met bijvoorbeeld plantenbakken, meubilair en decoratie, zodat het perfect aansluit bij uw smaak en stijl.

Bij het afmaken van uw blokhut is het ook belangrijk om eventuele vergunningsvereisten te controleren. De regels hiervoor kunnen variëren per gemeente. Informeer naar de maximale hoogte, oppervlakte en afstand tot de perceelgrens, evenals eventuele voorschriften met betrekking tot het uiterlijk van uw blokhut. In onze blog leggen wij u hier meer over uit.

Geniet het gehele jaar door in uw tuin met uw nieuwe blokhut

Met deze complete keuzehulp kunt u uw blokhut volledig gereed maken en er optimaal van genieten. Bent u klaar om uw eigen blokhut te realiseren en er een prachtige buitenruimte van te maken? Bekijk alle blokhutten in ons assortiment en vind uw droom blokhut!

Komt u er niet volledig uit of heeft u vragen? Neem contact op met onze specialisten of kom langs in een van onze showrooms!

Dit bericht werd geplaatst in Klusadvies & Tips
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Lees meer