Weggooien van schuttingen is zonde!

Van Kooten Tuin en Buiten Leven

Door alle huishoudens in Nederland werd in 2015 maar liefst 342 miljoen kilo aan hout weggegooid. Ongeveer negentig miljoen kilo daarvan is verontreinigd hout (zoals oude schuttingen, maar ook spaanplaten en dergelijke). Even voor de duidelijkheid; daarmee zou een schutting geplaatst kunnen worden van Amsterdam naar Shanghai. Natuurlijk hebt u niet al het houtafval in de hand, maar als tuinhout goed verduurzaamd is, helpt u deze stapel terug te dringen.

Verduurzamen van tuinhout

Bij Van Kooten Tuin & Buiten Leven is al ons tuinhout al gekeurd door de organisaties PEFC, FSC en Indonesian Legal Wood die het hout controleren op duurzaam en legaal bosbeheer.

Maar uiteindelijk is niet alleen het doel om duurzaam hout aan te schaffen, maar ook om hier zo lang mogelijk mee te doen. Geïmpregneerd hout is op deze manier al veel beter bestand tegen de weersomstandigheden. Maar ook het aanbrengen van beits en verf zorgt ervoor dat tuinhout veel langer mee kan. Met een goede coating en ook het onderhouden daarvan gaat uw tuinhout veel langer mee.

Middelen voor het verduurzamen van tuinhout

Veel van de producten die wij in ons assortiment hebben staan, zijn al geïmpregneerd. Daarnaast bieden we een ruim assortiment met verschillende beitsen van het kwaliteitsmerk Koopmans. Het handige aan beits, is dat dit een zogenaamd één-pot-systeem is. Hiervoor hoeft alleen de ondergrond opgeschuurd te worden. Het aanbrengen van een grondlaag is niet nodig. Een tweede voordeel van beits is dat dit vochtregulerend werkt. Dit zorgt voor een uitstekende bescherming tegen vocht.

Blijf onderhouden en controleren

Behandeld hout betekent niet dat het tuinhout helemaal onderhoudsvrij is. Nog steeds is het belangrijk om met enige regelmaat, periodes van jaren, te controleren en opnieuw te behandelen. De toplaag opschuren en eenzelfde coating of impregneerolie aanbrengen is in principe voldoende. Controleer ook regelmatig op schade aan de coating of het hout om zwakke plekken op tijd te achterhalen. Met name de hoeken en randen zijn altijd plekken om goed in de gaten te houden.

Meer advies over onderhoud?

Bij de aanschaf van uw tuinhout, bieden wij altijd vakkundig advies. Bestelt u online, neem dan contact met ons op. App, chat, mail of bel ons met uw vragen en we helpen u graag op weg. Tuinhout van duurzame topkwaliteit vindt u bij Van Kooten Tuin & Buiten Leven.

Bronnen

  • CBS Data - Gemeentelijke Afvalstoffen 1993-2015
  • Rijksoverheid - Houtafval in Nederland
Dit bericht werd geplaatst in Onderhoud
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Van Kooten Tuin en Buiten Leven
Lees meer